Upoznajte Kolektiv Base

U savremenom društvu autentičnost identiteta pojedinca postala je ugrožena i doslovce saterana u ćošak pod pritiskom digitalizovane korporativne mašinerije neoliberalizma, i izobličenih nerealnih očekivanja, kao direktna posledica toga.

Godine 2015. “Base” je nastao kao privatni, umetnički atelje koji predstavlja savremeni prostor za opravdano bekstvo od realnosti. Na početku prazan, sterilan i zapušten, prostor poprima oblike ateljea i male baze za okupljanje bliskih prijatelja. Enterijer je unapređivan kroz uređenje mnogobrojnim starim stvarima, polovnim nameštajem, antikvitetima, otpadom i amaterskim umetničkim tvorevinama članova. Često haotičan, podložan konstantnim preoblikovanjima kao i naglim promenama u izgledu i energiji, ovaj prostor je uvek bio ogledalo trenutnog raspoloženja družine. Već na samom početku, primećuje se primena alhemije, jer se od naizgled običnih i neupotrebljivih stvari, nasumičnim i instinktivnim spajanjem, rađaju nove mutantske tvorevine koje krase prostor. Tokom 4 godine, Base je poprimao najrazličitije oblike, kako svojom svrhom tako i namerom članova. Svaki pojedinac je podsvesno imao za cilj da ostavi trag u fizičkoj ili spiritualnoj formi, time doprinoseći razvitku ovog prostora.

Empirijski fizički zakon očuvanja energije nalaže da ukupna količina energije u izolovanom sistemu ostaje tokom vremena. Iz toga proizilazi da se energija ne može uništiti, niti ni iz čega stvoriti, već da samo može prelaziti iz jednog oblika u drugi. Na temeljima ovog zakona nastao je i Kolektiv Base. Sastavljen je od pet strastvenih zaljubljenika u muziku i underground clubbing kulturu, ali povrh svega velikih i istinskih prijatelja. Onog trenutka kada atelje Base postaje tesan za kreativnu energiju ove družine, rađa se momentalna potreba za novim prostorom u kojem bi se ta energija nesmetano kultivisala, rasplamsavala i usmeravala ka jasnom zajedničkom cilju. Cilj je da se različita i raznovrsna iskustva sjedine i preoblikuju u kolektivno muzičko sazrevanje i napredak, da bi se potom sve to nesebično prenelo na beogradsku scenu i publiku.

Zasićeni nedovoljno raznovrsnom i stimulativnom elektronskom scenom u Beogradu, odlučili su da krenu malim koracima, od svoje druge kuće, i da prvenstveno svojoj ekipi pokušaju da pruže nešto sveže i nesvakidašnje.

“U momentu u kojem je elektronska muzika prilično skrenula u mainstream, pokušavamo da je vratimo u onaj istinski trip, zbog kojeg je i nastala. Barem ovde kod nas u Beogradu, Srbiji; barem za publiku koja to, kao i mi, istinski želi.”
(Igor Zbodulja aka Fluid Zbodi)

Prava priča počinje zapravo od iznajmljivajnja studija u legendarnom BIGZ-u (poslednjem pravom skloništu za samostalne slobodoumne umetnike i kreativne stvaraoce), njegovog opremanja kao i zvaničnog otvaranja gde su u pažljivo dekorisanom prostoru napravili mesto gde muzika nikad ne staje.

Vođeni avangardnim a neretko i premaštovitim idejama, pokreću seriju privatnih underground rave žurki na nekonvencionalnim mestima. Svesni da ne mogu da se oslone na to da će ih neko tek tako zapaziti i pružiti im priliku, odlučili su da realizuju samostalan projekat koji bi ih potencijalno istakao i izdvojio od drugih organizacija u usponu. Tako je započet serijal žurki “Another Strange Place” koji se održavao na uvek različitim, do tada zaboravljenim ili još neotkrivenim lokacijama po Beogradu.

“Sinergija među članovima, međusobno dopunjavanje, prenošenje iskustava i znanja unutar samog kolektiva; neograničena energija i želja za stvaranjem su bili od presudnog značaja u sazrijevanju kolektiva kao, ne samo DJ ekipe, već organizacije. Širok spektar muzičkih pravaca koji se sliva u jednu lijepo zaokruženu, slojevitu i raznobojnu, cjelinu nisu mogli da prođu bez dodatnog interesovanja publike. Kroz bezuslovno angažovanje na svim projektima do sada, upoznavanje i saradnju sa raznim artistima i promoterima, Kolektiv Base projekat počinje da dobija na ozbiljnosti, kompleksnosti i značaju. Oslobođeni svih žanrovskih ali i personalnih predrasuda, za vrlo kratko vrijeme, naš projekat i vizija su prepoznati i podržani od strane svih naših prijatelja, bez kojih sam projekat ne bi ni opstao“
(Dino Rastoder aka Dino R.)

“Najbolje ogledalo razvoja cele ove naše price je naš studio u tvrđavi zvanoj BIGZ. Počelo je sve baš skromno, kao obična soba bez ičega, samo sa polovnim zvučnicima koji crkavaju, dok se muzika puštala sa skromne kontrole. Ali tu je ta jedinstvena energija, koja se oseća od prvog momenta pa do sada kada imamo pravi studio kojim se ponosimo. Možda i ta energija, koja snažno struji među nama, nas nevesno gura da sanjamo što više i da privlačimo sve više iskrenih ljudi, da budu deo nečega novog i plemenitog, jer ako se nešto radi sa puno ljubavi i predanog rada ni najluđi snovi nisu daleko od realnosti. Pored toga što smo svi prekaljeni rejveri, tri stvari nas čvrsto povezuju: prvenstveno drugarstvo, ljubav prema muzici i klabingu, a onda i taj zajednički san koji kolektivno sanjamo.”
(Igor Zbodulja aka Fluid Zbodi)

“Filozofija kolektiva je utemeljena na formiranju multifunkcionalne mreže prijatelja i saradnika, raznolikih kreativnih znanja i vještina, koji žele da doprinesu i budu aktivni članovi ovog kolektivnog projekta, koji za cilj ima stvaranje uslova i ambijenta za rad sa elektronskom muzikom, kao i organizaciju i promociju iste u vidu žurki i višestranih događaja. Sve dosadašnje ideje realizovane su po principu ‘uradi sam’, koristeći se isključivo raspoloživim resursima u datom trenutku, oslanjajući se čvrsto na popravku, reciklažu i improvizaciju.”
(Dušan Mićović aka Dooban X)

Pored projekta “Another Strange Place” postoji drugi (u ovom kontekstu možda čak prvi) projekat koji se simultano i u kontinuitetu realizuje u njihovom studiu u BIGZ-u. U pitanju je koncept pod nazivom “Kolektiv Base Podcast Series” zasnovan na host-ovanju najbližih prijatelja i saradnika, koji u opuštenom ali i adekvatno tehnički opremljenom, prostoru mogu da snime miks, bez uobičajenog steriliteta i jednoličnosti studijskih mikseva, već naprotiv sa atmosferom cozy kućne zurke. Ova zamisao se do sada pokazala kao odlična alatka za spajanje novih kreativnih umova, ojačavanje postojećih saradnji, i lokalnu promociju naše vizije na djelu.
Od svog nastajanja do sad Kolektiv je imao priliku da ugosti imena kao što su Mihajlo, DJ Jock, Nevena Jeremić, Miloš Vujović, Nemanja Vujić aka NMNJ; kao i mnoge druge.

Saradnja koja je Kolektiv Base-u dala identitet u video formatu kao i u celokupnom IT sektoru, je sa Dušanom Jelićem, mladim, izuzetno talentovanim i hiperproduktivnim momkom koji je zahvaljujući svojoj posvećenosti i vještinama i nesebičnom prijateljstvu postao nezamenljiv član Kolektiva.

Kolaboracija sa talentovanim i ekscentricnim kolektivom ​Das Drogen, desila se tokom nesvakidasnjeg dogadjaja u okviru Podcast Series projekta, gdje je Kolektiv miksovao a Das Drogeni crtali mural preko celog zida, na drugom kraju sobe. Uspešna saradnja, kroz opušteno druženje i zajedničko stvaranje, rezultirala je u momentalnu realizaciju sledećeg projekta, gde će Das Drogen ekipa biti direktno zaslužna za novi logo i vizuelni identitet Kolektiva. Iako je ova saradnja možda bila neočekivana, sama ideja o redizajnu i rebrendiranju Kolektiva postoji vecć duže vreme. Plan je da se na godišnjicu postojanja zbaci staro ruho, i da se u novu sezonu i dugoočekivanu rezidenturu u klubu DOT uđe u svežem i još upečatljivijem izdanju.

Pisali: Kolektiv Base

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten