Gramatik – jedan od prvih tokenizovanih umetnika – Revolucionarni potez u svetu muzike

Gramatik, slovenački muzičar i producent sa prebivalištem u Njujorku, pripada prvom talasu kripto-umetnika i projekata, na čelu sa svojim GRMTK tokenizovanim ekosistemom.

Gramatikov cilj sa GRMTK ekosistemom tokena je da osigura formiranje ekonomije muzičke scene u kojoj nikada neće morati da napušta svoju bazu fanova i traži dozvolu da ponovo producira. Sistem je osmišljen kao izbalansirana i recipročna veza u kojoj njegovi fanovi pokreću njegovo stvaralaštvo dok istovremeno imaju koristi od udela u Gramatikovoj intelektualnoj svojini i budućim honorarima. Što je veća vrednost Gramatikovog kanala, to će vlasnici GRMTK tokena biti više nagrađivani. Ovaj revolucionarni koncept je prvi ovakve vrste, a omogućen je udruživanjem podataka i mreža kao i ’konsenzus’ algoritmom koji blockhain tehnologija pruža.

Aktivacija GRMTK tokena, koje je otpočela u toku Gramatikovog koncerta u Cirihu, pokrenula je predstavljanje potencijal Tokit-a i LaunchPad-a, prvih decentralizovanih aplikacija SingularDTV šou biznis ekonomije. Tokom ovog događaja razni projekti su se ‘tokenizovali’ – od filma do televizije, pa čak i neprofitne organizacije. Otpočelo je revolucionarno sjedinjenje mreža i podataka koje omogućava umetnicima da odbace posrednike i preuzmu kontrolu nad pravima i vrednostima svoje intelektualne svojine.

Svoju kripto valutu i ovaj revolucionarni potez u svetu muzike, Gramatik objašnjava:

Tokeni su izvorna kripto-sredstva “blockchain” aplikacije. Oni funkcionišu po principu pametnih ugovora (finansijski dogovori bazirani na elektronskom kodu) koji su programirani u “Etereum”. Kada muzičar koristi tokene, oni pretvaraju njegovu intelektualnu svojinu u finansijska sredstva, tako da vrednost njegovog tokena odražava vrednost njegove umetničke kreativnosti. Oni koji uđu u kupovinu tih tokena zapravo ulaze u kupovinu određenog postotka umetnikovog stvaralaštva i prihoda koje ono donosi. Što više ljudi koristi umetnikovo delo, to je veća vrednost tokena.

Preuzeto sa Medium.com

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten