Karpov Not Kasparov – muzička šahovska igra

Eksperimentalni duo Karpov Not Kasparov nastupiće 8. decembra u Hangaru kod luke Beograd (Knežopoljska 3), kao podrška islandskoj avangardnoj elektro senzaciji GusGus, što će biti, takođe, domaći sastav Chorbika i MKDSL.

Osnova šahovske igre je matematika, koja je temelj svih nauka, svakog procesa, svake ideje. Ako do sada niste verovali u međusobnu povezanost matematike i muzike, jedinstveni rumunski dvojac Karpov Not Kasparov i njihovi melodijski obrasci predstaviće vam ovu uzajamnu vezu u najinteresantnijem svetlu.

Upravo ovaj sastav iz Bukurešta mnogi nazivaju istočnjačkim GusGus-om, a njihovi nastupi u formi eksperimentalnog lajva donose nešto posebno na scenu. Puni su uspona i padova, zapleta i nepotpunih vrhunaca, nalik dobroj partiji šaha. Od mračnih numera stvorenih za meditiranje, do ludačkih elemenata napetosti koja bi mogla da se smesti u kadrove Tarantinovih filmova, čija se radnja odvija na Bliskom Istoku.

Live @ Control Club 2016 from Karpov not Kasparov on Vimeo.

Kao i šahovska igra, na čijim pravilima i strategijama baziraju svoje muzičko stvaralaštvo, zvuk Karpov not Kasparov je matematička fuzija elektronske muzike, ispreplitana disko melodijama ranih 80-ih, začinjena elementima džeza i inspirisana orijentalnim tonovima. Po šahovskim principima, drum mašina i vintage sintisajzer razmenjuju napade u kovitlacu psihodeličnog valcera. Svaki pokret instrumenata pogura traku u nekom novom pravcu i promeni tok igre. Pomalo komplikovanog zapleta, uvek istog ishoda – melodija koja navodi na ples, muzika koja je tečna i sklona stvaranju iskustava koja su van našeg doživljaja svesti.

Karpov Not Kasparov je nastao 2009. godine i od tada je gostovao širom Evrope, izvodeći svoje neobične i veoma energične nastupe koji podstiču druge umetnike na stvaranje višečulnih muzičkih doživljaja. Ova grupa sarađuje sa vizuelnim umetnicima i izvođačima iz eksperimentalne pozorišne trupe i na licu mesta stvaraju muziku u realnom vremenu. Koriste različite forme umetničkog stvaralaštva, od nemih filmova i baletskih izvedbi do šahovskih partija sa publikom. Neki od najneobičnijih i najinteresantnijih muzičkih performansa ovog sastava održavani su po berbernicama, gradskim bibliotekama, kuhinjama restorana, u prodavnici cipela i u staračkom domu.

Mysterious Rook Moves from Karpov not Kasparov on Vimeo.

Vice Magazine“ je nominovao njihov debi album „Soundtrack for a Game of Chess“ za album meseca, a „Radio Romania Cultural“ proglasio ga je za jedno od najvrednijih izdanja godine. Butik label „Polychrome Sounds“ iz Berlina izdao je ovaj album na ploči 2015. godine.

www.knotk.com

www.facebook.com/karpovnotkasparov

www.soundcloud.com/knotk

Ulaznice za ovaj događaj možete kupiti na svim Eventim i Gig Stix prodajnim mestima.

https://www.facebook.com/events/1062698353861413/?active_tab=discussion

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten