Ellen Allien: “Za sada nisam upoznata sa radom vaših di-džejeva, ali želela bih da znam“

Neposredno pred svoj nastup u Barutani, u subotu 25. maja, u okviru turneje Alientronic Album Tour, heroina berlinske tehno scene, Ellen Allien, govori o novom albumu Alientronic koji je objavljen pre nekoliko dana, o planovima za leto, Berlinu, klabingu i muzici.

Zdravo, Elen, nadamo se da sve ide odlično. Kako je prošla žurka otvaranja kluba Circoloco na Ibici prošlog vikenda? Da li se seliš na Ibicu tokom leta kao i ranijih godina?

  • Svi živi su bili na otvaranju, puno komunikativnih i druželjubivih ljudi. Tokom svog seta sam se osećala kao da letim kroz svemir zajedno sa publikom. Bilo je jako lepo… tamo sam kao na domaćem terenu. Tokom leta biću na relaciji Berlin – Ibica kao i pre.

Koji deo Berlina bi donela na Ibicu i obrnuto?

  • Berlinski stav o rejv kulturi, energiju i zvuk… aliendance. U Berlin bih donela more.

Baviš se di-džejingom već dugi niz godina. Kako ostati na samom vrhu toliko dugo?

  • Ključ je u strasti za deljenjem svoje muzike sa publikom i upoznati svet. Muzika i klabing su moja strast.

Reci nam nešto više o tvom party brendu Vinylism. Zašto su ploče tako značajne za tebe?

  • Prodavnice ploča su mesta gde se ljudi okupljaju i druže. Podjednako uživam u kopanju traka sa prijateljima u prodavnici, kao i preko interneta. Stvar je u tome da su one dosta komunikativnije, volim da razgovaram sa vlasnicima o novim dobrim izdanjima i onim starim. Samo razgledanje omota je sjajno. Vinylism je projekat započet 2016. u Lucky Records u Rejkjaviku. Od tada smo bili u radnjama širom sveta: Spacehall u Berlinu, La Source u Parizu, Ultrasuoni u Rimu, Gravity Records  u Torinu, Phonica u Londonu, Superior Elevation u Njujorku, Technique u Tokiju, Serendeepity u Milanu i mnogim drugim. Vrtimo ploče iz prodavnice ili donosimo naše omiljene sa sobom. Nekada preraste u pravi rejv kao u Berlinu, na primer.

Tvoj novi album Alientronic izašao je 17. maja. Koja je ideja iza njega?

  • Glavna ideja je zvuk koji volim da puštam u klupskoj atmosferi. Aliendance zvuk.

Da li postoje neki srpski producenti i di-džejevi koje smatraš interesantnim?

  • Za sada nisam upoznata sa radom vaših di-džejeva, ali želela bih da znam, recite mi!

Upoznata si sa našom publikom, šta očekuješ od njih ovog puta, a šta oni mogu da očekuju od tebe?

  • Rejv!

Bila si u prilici da obeduješ sa Antonijem Burdanom kada je posetio Berlin. Od svih Berlinaca izabrao je tebe kao domaćina. Da li si ga znala od ranije? Imao je priliku da doživi Berlin iz tvog ugla, šta je sve video?

  • O, da, to je bila njegova poslednja epizoda. Nismo se znali od ranije, ali od prvog trenutka kad smo se upoznali stvorila se jaka konekcija. Dugo mi je trebalo da odgledam tu poslednju epizodu nakon njegove smrti, bilo je teško. Lepo smo se ispričali, bio je osećajan čovek i zaista je razumeo Berlin kada sam mu pričala o njemu. Hteo je da upozna svet kroz ljude koje je upoznao i sa kojima je razgovarao. Doživeo je jaku konekciju sa gradom i ljudima kroz naše lokalne specijalitete.

(razgovarao Aleksa Bažalac)

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten