Sa Bažalcem na kafi: Alexandar Ivković & Mihajlo

‚‚ Ko se sam odvoji od društva, društvo ga isključi bez žaljenja i bez mnogo nutkanja”, napisa davno neki tamo Ivo. Srećom, moje društvo je drugačije. Nutkaju. Malo po malo, privoleše me da sa džezve skinem paučinu, odvrnem vatru na trojku, skuvam kafu i propitujem. Ne mogu reći da mi nije nedostajalo; razgovor sa mladim, talentovanim i ambicioznim ljudima je zapravo neophodan. Upravo dva takva momka su gosti ove vaskrsle rubrike. To su Alexandar Ivković i Mihajlo. Najviše su prepoznatljivi po svom techno zvuku, ali njihova ljubav prema muzici davno je prevazišla žanrovske granice i njihovi setovi su sve samo ne pravolinijski. Gosti su svih naših, a bogami i mnogih inostranih, klubova i festivala. Ove subote su unutar zidina Barutane, gde će zajedno sa velikom Ellen Alien napraviti još jednu žurku za prepričavanje.

  • Kako je došlo do saradnje sa Ellen i Blenderom? Šta za vas predstavlja Ellen i njen rad?

Nakon nekoliko uspešno realizovanih projekata sa Blender organizacijom, sasvim je bilo prirodno i logično da undeground techno zvezda kao sto je Ellen Allien bude naš zajednički izbor. Ellen je neko ko ima uspešnu karijeru dugu skoro 30 godina, od samog početka je aktivna na berlinskoj i svetskoj sceni, bila je rezident kluba Tresor i apsolutno je neko ko zaslužuje poštovanje za sve što je uradila. Ne znam da li naši ljudi znaju, ali njen lejbl Bbptch je bio odskočna daska za artiste poput Modeselektor, Paul Kalkbrenera i Apparat, drugim rečima žena ZMAJ.

  • Mihajlo, šta je HEAR IT. FEEL IT. MOVE IT. za one koji će sada prvi put saznati nešto o tome? Aleksandre, za tebe pitanje – šta je Kultura i koji je vaš cilj?

HEAR IT. FEEL IT. MOVE IT. je nastao kao želja da Beograd dobije svoje klupsko veče, gde je pretežno zastupljena techno muzika. Moj brat, par drugara i ja smo osmislili brend koji po našem mišljenju najbolje oslikava svrhu techno muzike: čujete je, osetite i ona vas natera da se pokrenete. HFM iza sebe ima dosta uspeha, naime prvi je u Srbiji ugostio DJ-eve kao što su Perc, Dax J, Rebekah, Inigo Kennedy, Alex Bau, Pfirter, Kr!z, Monoloc, Flug, Par Grindvik, Edit Select, Jonas Kopp i druge. Ove godine planiramo da obeležimo mali jubilej, 10 godina postojanja, budite spremni za nešto potpuno drugačije 😉

Kultura je koncept, u kome nismo žanrovski ograničeni, a gde je glavni cilj i svrha, edukacija, održanje i poboljšanje ljudske vrste kroz muziku. Ugostili smo zaista poznata imena iz raznih sfera elektronske muzike: Guti, Peggy Gou, Radio Slave, Billy Nasty..

  • Kako vi doživljavate našu scenu ove godine? Šta nam nedostaje, čega imamo na pretek, šta treba ohrabrivati, a čemu stati na kraj?

Iskreno ovo je baš opširna tema i potrebno je prvo definsati šta je to scena? Ako postavimo stvari da je scena poput jednog brenda, onda mislim da mi i nemamo scenu, bar ne u tom nekom formatu. Po mom mišljenju scena bi trebalo da se zasniva na lokalnim di-džejevima, producentima i promoterima koji bi trebalo udruženim snagama do doprinesu boljitku i održavanju iste.

Ako gledamo muzički, „scena“ je raznovrsna, non stop imamo razna gostovanja, ali nedostaju klubovi, tj klupska dešavanja, a to nije dobro. Ja uvek dajem primer Rumunije, Francuske i Nemačke, kao nekog ko zaista ima razvijenu scenu, tamo postoje klubovi, organizacije Dj-eva, svi zajedno rade, i naravno imaju podršku grada ili države u tome.

  • Da li ima trenutaka kada se zasitite muzike, žurki, produciranja? Kako se resetujete?

Mihajlo : Ja presluslušavam muziku non stop, tako da mogu da kažem da je se nisam zasitio, ima toliko toga, i bukvalno imam utisak da sam još uvek na početku. Što se tiče žurki i produciranja, ja bih to pre nazvao umorom, predah pronalazim u bavljenju sportom i provođenju vremena sa porodicom.

Alexandar : Muzike generalno ne mogu da se zasitim, jer je isuviše volim. Žurki u neku ruku ponekad, ali to je samo produkt prevelikog staža na istim.
Produciranja samo u toku kreiranja trake kada upadnem u loop, a resetujem se uz utakmice, pivo, sony, psa, devojku…

  • Nove trake, remiksi, izdanja? Šta ćemo sledeće sa vašim potpisom moći da pazarimo? #zippystop

Mihajlo: Trenutno radim na više projekata koje ne mogu da otkrivam još, ali onošto mogu da otkrijem da će vrlo brzo da bude objavljen EP na etiketi Credo, koja je u vlasništvu Alex Bau-a, jednu od traka će remixovati jedan vrlo interesantni Dj i producent iz Hamburga.

Alexandar: U planu su solo EP-evi i jako zanimljive kolaboracije. Detalje ćete uskoro saznati, ne bih sada da otkrivam 🙂

  • Za kraj, recite mi gde ćete na more?

Mihajlo: Najverovatnije Kipar.

Alexandar: Španija ili neko grčko ostrvo, a vrlo lako mogu i da završim na Adi Međici.

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten