RAXON: Na DRUMCODE SHOWCASE-u očekujte warehouse vajb!

Ahmed Raxon, poznatiji samo po prezimenu, ima široku ličnost i kulturno nasleđe iza sebe koje primenjuje i u svojoj muzici. Rođen u Egiptu, sa trenutnom (već šest godina) adresom u Barseloni, nakon profesionalne karijere u arhitekturi, svoj prvi  gig je imao u Dubaiju. Član je Drumcode lejbla, a u Beogradu ga slušamo ove subote, u sklopu Showcase-a, zajedno sa Adamom Beyerom, Bartom Skilsom i Ilijom Djokovicem.

Ovaj kvartet svakako obećava, a pred sam događaj razgovarali smo sa njim o kreiranju muzike, žurkama, arapskoj klupskoj sceni, arhitekturi i zvuku, kao i novim projektima.

Po tvom mišljenju ko pomera granice muzike danas?

U pitanju su producenti koji su voljni da izađu iz svoje zone komfora. Toliko ima nove muzike, više nego ikad. Izlazeći iz ove pandemije, ljudi su otvoreniji za različite muzičke žanrove, više nego ikad. Za vreme lockdown-a, mnogi od nas su imali vremena da zaista duboko kopaju i istražuju muziku.

Kako sačuvati unutrašnji mir u svetu di-džejinga?

Pravi muziku, smej se i manje skroluj društvene mreže.

Da li radiš na nečemu novom?

Uvek. To održava moj unutrašnji mir.

U kom momentu si odlučio da se sa arhitekture prebaciš na di-džejing?

Di-džejingom se bavim od tinejdžerskih dana, ali sam konačno dao otkaz u arhitektonskom studiju 2010/2011. kako bih se u potpunosti fokusirao na muziku.

Kako izgleda klupska scena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima?

Iskreno, nisam toliko bio u kontaktu sa scenom u UAE od kako sam se preselio u Barselonu pre šest godina. Bar jednom godišnje odem i puštam muziku tamo. Scena se čini živom, tamo ne nedostaje super klubova.

Šta čini savršenu traku savršenom?

Ideje, ideje, ideje…

Koji je najbolja žurka/festival na koju si išao ali striktno kao posetilac, ne artist?

Input klub u bilo koje vreme, zvuk im je neverovatan. Brunch-In u Barseloni, volim tamo da idem kad god sam u gradu, a najviše nedeljom preko dana. Takođe i DGTL klub u Barseloni. Mnogo znači kada živiš samo u jednom gradu, jer jednostavno možeš da odeš kući posle žurke umesto u hotel. I naravno, moćni Primavera festival.

Da li imaš neki zanimljiv novi projekat koji krčkaš?

O daa, moj novi album sa remiksima izlazi vrlo uskoro. Pratite.

Deo si Drumcode porodice od 2019. godine. Kako je počeo tvoj odnos sa tako velikim lejblom?

Sve dešavalo prirodno i postepeno. 2017. godine sam Adamu poslao demo, njemu se svideo, a zatim smo izdali „Heliopolis“ EP na Truesoulu. Nakon toga sam remiksovao traku „Promised“ od Pig&Dana. Usledilo je i moj debi izdanje za Drumcode na njihovoj poznatoj A-side kompilaciji sa „Dream Space“ trakom. I tada je bilo vreme i za moj prvi singl za Drumcode sa Orbit Connectionom, koji je izašao na početku pandemije.

U Beogradu ćeš nastupati sa Adamom Beyerom. Možeš li da nam kažeš nešto više o vašoj saradnji?

Upoznali smo se na Off Sonar-u u Barseloni, na Drumcode Showcase-u, a zatim nakon određenog vremena smo tamo i puštali zajedno. Stalno smo u kontaktu putem muzike, a ja ću se vratiti lejblu sledeće godine sa novim EP-jem.

Šta možemo da očekujemo od Drumcode Showcase-a u Beogradu?

Video sam nekoliko fotografija prostora i izgleda strava. Očekujte warehouse vajb. Ni ja ne mogu da dočekam!

Šta misliš o muzici Ilije Djokovica?

On je sjajan lik i pravi odlično muziku. Uvek puštam njegove trake na mojim setovima.

Razgovarala: Vanja Ratković

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten