Jan Blomqvist: „Želim da svojom muzikom činim srećnim ljude u publici“

Avangardni nemački elektro-pop umetnik i jedan od najtraženijih live act izvođača na svetu, Jan Blomqvist, nastupiće prvi put u Beogradu, u pratnji benda, u petak 13. aprila u Hangaru kod Luke Beograd (Knežopoljska 3). Pored ovog sastava, na bini će se naći i španski di-džej, producent i live act umetnik Henry Saiz sa bendom.

Blender je postavio pet pitanja kojim je želeo da našu publiku bolje upozna sa ovim umetnikom.

1. Kakav je osećaj kada ti se snovi ostvare i da li si na putu do vrha imao trenutaka kada si sumnjao u sebe?

U stvari ništa posebno se nije promenilo i dalje radim svoj posao verujući u sebe i u to što radim. U ovih prvih 8 godina moje karijere, nije sve išlo tako dobro. Morao sam da radim kao barmen da bih imao od čega da živim, a posle toga je sve krenulo korak po korak do trenutka kada sam mogao da priuštim da nastupam zajedno sa svojim bendom i svoj studio prebacim iz dnevne sobe u pravi studijski prostor. Na kraju, sve to zajedno ne izgleda kao ostvarenje svojih snova, verovatno iz razloga što je bio postepen, veoma dug proces i jako naporan rad, da bi se sve ostvarilo. Nije baš kao da sam dobio na lutriji. Ono što ljudi ne primećuju je da ja jednostavno radim posao koji je nekada veoma frustrirajući i dešava se da mi je teško da se motivišem zbog ogromnog pritiska oko produciranja i izdavanja novih pesama. Ovo se sada žalim na visokom nivou, ali sve u svemu biti sposban da zaradiš za život baveći se muzikom generalno me čini srećnim. Ipak, ostvarenje snova za mene bi značila jedna kuća na planini 🙂

2. Koji je razlog zbog kojeg si uključio bend u svoj live nastup i koja je najuzbudljivija stvar u nastupu zajedno sa bendom?

Mnogo je zanimljivije nastupati zajedno sa bendom. Kada sam sam, pritiskam dugmiće, puštam semplove i mixujem ih live, dok sa bendom potpuno je drugačija dinamika na stejdžu. Momci i ja, veoma smo dugo prijatelji, čak smo kao klinci zajedno svirali u punk rock bendu i očigledno da je mnogo zanimljivije kada putujemo i rokamo zajedno. Mogao bih to da uporedim sa fudbalom, zabavno je kada sam šutiraš, ali je drugačije, mnogo više nagrađujuće i zabavnije iskustvo kada igraš u timu. Takođe, kada smo zajedno ima više prostora iznenađenjima, ne ispadne uvek sve tako dobro, ali nekada se dese stvari koje ne bi bolje mogli ni da ispalniramo. Baš ti momenti su neverovatni, kada kreiramo nešto potpuno novo dok je tu 5000 ljudi, da zajedno sa nama posvedoči tom momentu.

3. Da li po tvom mišljenju postoji kraj u karijeri jednog umetnika? Da li postoje određene stvari, koje kada dostigneš, možeš da kažeš da ti puno srce i da si sve završio?

Ne! Srećom, ne postoji stvar kao što je kraj. Ne bih voleo da se bavim poslom koji u potpunosti možeš da završiš bez ikakve dalje šanse za razvojem.Volim činjenicu da, ne da je samo moguće, već i gotovo obavezno, da se ponovo otkrivate u mojoj sferi posla, što je veliki izazov ali i najveća nagrada. Ne vidim sebe da ikada završavam muziku, bar ne u životnom veku. Možda neću sve vreme biti na stejdžu, ali ću se na ovaj ili onaj način, svakako baviti muzikom.

4. Koji je tvoj omiljeni artist i album svih vremena?

Odgovor na ovo pitanje uvek je drugačiji jer se menja kako se i ja menjam kao osoba. Pre nekoliko godina, duže vreme, Trentemoller-ov Last Resort bio mi je omiljen, nakon toga voleo sam Stephan Bodzin-ov, Power Of Ten. Ranije, dok sam bio mlad, moj omiljeni album svih vremena bio je OK Computer od Radiohead-a. Generalno moram da priznam da nisam osoba koja sluša jedan album od početka do kraja, a razlog tome je da uvek postoji pesma ili pesme sa albuma koje mi se toliko i ne dopadaju, to takođe važi čak i za moj album 🙂

5. Koje stvari želiš da uradiš tokom svog života?

Želim da ostanem zadovoljan i zdrav, da smanjim stres i alkohol i da više vežbam. Želim da odem na planinarenje od tri nedelje u Patagoniju i Nepal i želim da svojom muzikom činim srećnim ljude u publici.

Ulaznice za ovaj događaj možete kupiti na svim Eventim i Gigs Tix prodajnim mestima po ceni od 990 rsd regularne i VIP 1490 rsd.

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten