Zenker Brothers: „Popularnost je postala važnija od muzike“

Povodom nasutpa Braće Zenker u Barutani 16. septembra popričali smo sa njima o njihovoj produkciji,  viziji muzike i  etiketi Ilian Tape. Uživajte!

To što ste braća, pored nesumnjivog talenta čini vas još interesatnijim publici. Je l muzika bila nešto što vas je zbližio, šta vas je tačno nagnalo na ovu prelepu saradnju i kako se to razvijalo tokom godina?

Odrastali smo zajedno ali nas je Dariov odlazak iz mamine kuće odaljio sve dok nas muzika nije ponovo spojila. Oduvek smo imali istu ideju i viziju toga šta muzika treba da prenosi i od tog momenta sve je išlo prirodnim putem. Verovatno će tako i ostati  dok god mi ovo radimo.

U čemu je razlika, po vasem ličnom doživljaju, kad radite kao braća i kad radite odvojene setove?

Veći je izazov kada puštamo zajedno jer onda moramo da improvizujemo pošto nikada ne znate šta će onaj drugi da pusti.  Raditi sam je totalno drugačija stvar jer gradiš mostove u glavi dok puštaš i možeš da planiraš u napred. Ovo sve se naravno uvek menja i i varira sa publikom.

Kada je reč o vašoj Ilian Tape etiketi, kako izgleda proces odlučivanja o tome šta objaviti?

Stvari koje objavljujemo moraju da prenose osećanje koje obojica možemo da prepoznamo i sa kojim možemo da se povežemo. Veći je akcenat na vajbu trake nego na njenoj funkcionalnosti pa većina stvari koje objavljujemo odleže neko vreme dok nam ne prirastu za srce.

Kako uspevate da napravite tako čist i autentičan zvuk?

Mi smo obojica muzičke glave i gotivimo “hardware space”. Stalno menjamo stvari u studiju, nabavljamo nove mašine ili prodajemo opremu. To je zapravo beskonačno veliko polje eksperimentisanja. Pravljenje i objavljivanje muzike je takođe konstantan process koji ima svoje uspone i padove ali važno je truditi se i uz to ostajati iskren sve vreme.  Kada je reč o etiketi uvek smo otvoreni za muziku koja nas dodirne na bilo koji način.


Pročitajte: Ilian tape showcase zenker brothers i regen 16. septembra u Barutani!

Da li implementirate određenu životnu filozofiju kada producirate muziku?

Ne zapravo, ali sve što nam se dešava u životu ide u studio u našem slučaju. Vreme provedeno u studiju je od suštinskog značaja za našu sreću. To je neprestani izazov koji na neki suludi načon postane i vaš zatvor.

Šta je to što izdvaja artista da biste ga vi prihavtili u svoju Ilian Tape porodicu?

Prvenstveno sopstveni zvuk, definitivno. Ali uvek tražimo nešto lično i autentično u muzici i pozitivne vibracije.

Prepoznali ste muzički integritet u jednom od naših najboljih di džejeva i producenata Milošu Pavloviću. Šta je izdvojilo njegov rad i vama privuklo pažnju?

Mi smo priajtelji sa Milošem dugi niz godina i oduvek smo voleli stvari koje on radi pa ga uključujemo u projekte lejbla što više možemo.

S obzirom na to da se vodite parolom “briga nas za hajp“ šta mislite o trenutnoj situaciji na globalnoj sceni elektronske muzike koja se većinski vrti oko hajpa?

Hajp uvek dodje i prođe a mi smo oduvek želeli da stvaramo nešto što traje. Trendovi u muzici su često prevrtljive stvari jer proslave izvođače previše brzo da bi se izborili sa tim i stvorili čvrstu osnovu za svoju karijeru. Zato svedočimo čestoj pojavi da neki izvođači samo ispare sa scene posle nekog vremena brzog proslavljanja.

Neki hajpovi su opravdani a neki drugi se baziraju na imidžu i to deluje veoma proračunato sa novčanom podrškom. Popularnost je postala važnija od muzike. Postaje veoma predvidljivo i stoga dosadno.

Čuli smo da niste mogli da pojedete po porciju od deset ćevapa poslednji put kad ste bili u Srbiji, jeste li spremni za popravni?

Ko vam je to rekao? Mislim da smo pojeli čak svaki po 25 (smeh).

[facebook https://www.facebook.com/events/1172192122886455]

Newsletter

Unesite svoju e-mail adresu ispod da biste se pretplatili na naš bilten